Beyin Kanaması

Beyin Kanaması, kafatası içerisinde bulunan damarların çeşitli nedenlerle yırtılması sonucu, damar dışına çıkan kanın, beyin dokusu içine veya beyin zarı ile kafa kemiği arasına yayılması sonucu oluşan hastalıktır.

Beyin Kanaması belirtileri kanama yerine göre hastada farklı belirtilere yol açabilir. Sıklıkla görülen belirtiler arasında devamlı baş ağrısı, kuvvet kaybı ve felç, kusma, bulantı, görme bozukluğu ve görme kaybı, konuşmada oluşan bozukluklar, dengenin bozulması sayılabilir. Ayrıca bilinç kaybının yaşanması da en önemli belirtiler arasında yer almaktadır.

Beyin Kanamasının bir çok farklı belirtisi olduğu gibi bu hastalığı tetikleyen birçok farklı neden de mevcuttur. Kafa bölgesinde yaşanan her türlü travma, birçok farklı türde Beyin Kanamasına yol açabilmektedir. Anevrizma da beyin kanamasına yol açan önemi bir nedendir. Kelime anlamı olarak anevrizma, damar genişlemesi olarak adlandırılır. Genişleyen damar, kan basıncının da etki ile zayıf noktadan yırtılarak Beyin Kanamasına yol açmaktadır. Ayrıca arteriovenöz malformasyon ve ateroskleroz hipertansiyon da Beyin Kanamasına yol açabilen diğer hastalıklardır.

Uzmanlar Beyin Kanamasına yol açan risk faktörlerinin başında %70 oranla hipertansiyonun geldiğini belirtmişlerdir. Hipertansiyonun yanı sıra yaşın 65 üzeri olması, şeker hastalığı ve kalp rahatsızlıkları, damar sertliği, yüksek kolesterol gibi Beyin Kanamasına yol açabilecek çeşitli risk faktörleri de bulunmaktadır. Ayrıca sigara, alkol ve uyuşturucu kullanımı da Beyin Kanamasına yol açabilecek önemli risk faktörlerindendir.

Beyin Kanamasına gereken müdahale zamanında yapılmadığı taktirde çok ciddi komplikasyonlar ile karşılaşılabilmektedir. Hatta hastanın hayatını kaybetmesi bile söz konusu olabilmektedir. Oluşabilecek komplikasyonlar arasında felç en ciddi olanıdır. Bunun yanında bilinç ve hafıza kaybı, görme kaybı ve çeşitli fonksiyonları yerine getirememe gibi komplikasyonların görülmesi de muhtemeldir.

Doktor randevusu öncesinde yakın tarihte alınan farklı ilaçlar var ise not edilmeli, beyin kanamasına neden olabilecek hastalıklar mevcut ise bunlar görüşme sırasında doktor ile mutlaka paylaşılmalıdır. Beyin Kanaması için tanı koymak günümüzün gelişen teknolojileri sayesinde artık oldukça basit bir hale gelmiştir. Bilgisayarlı tomografi, MR (Magnetic Rezonans) ve dijital anjiografi gibi yöntemler sayesinde hastalığı teşhis etmek çok daha kolaylaşmıştır.

Beyin Kanamasının tedavisinde öncelikli amaç kanamanın ilerlemesini durdurmak ve tekrarlamasını engellemek öncelikli amaçtır. Travma sonucunda oluşan Beyin Kanamalarında hastanın dikkatli bir şekilde izlenmesi gerekmektedir. Hipertansiyona bağlı olarak gelişen Beyin Kanamasında ise kan basıncı kontrol altına alınmalıdır. Beyin Kanaması kendiliğinden çözülemeyecek durumda ise ve hayati tehlike söz konusu ise derhal cerrahi işlem başlatılır.

Öncelikle, Beyin Kanaması riskini artıran sigara, alkol ve uyuşturucu gibi kötü alışkanlıklardan uzak durulmalı, bu alışkanlıklar mevcutsa derhal terk edilmelidir. Beyin Kanamasına yol açabilecek diğer hastalıklar mevcut ise doktor kontrolleri ihmal edilmemeli ve oluşabilecek travmalara dikkat edilmelidir.

İlgili Uzmanlarımız



İlgili Uzmanlarımız
Op.Dr.Gökalp KARAARSLAN
(Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı)

İlgili Branşlar



İlgili Branşlar
Beyin ve Sinir Cerrahisi

SAĞLIĞINIZI YAKINDAN TAKİP EDİN!